GaasdoekGaasdoek
een in het theater veel gebruikte textielsoort om taferelen visueel van elkaar te scheiden. Wanneer er achter het gaasdoek licht brandt, kan men erdoorheen kijken, valt er echter van voren licht op het doek, dan is het ondoorzichtig.
GafferGaffer
de chef-elektricien van een filmcrew.
Gaffer-tapebreed en zeer sterk plakband (grijs of zwart). Geen duct-tape!
Gaffer-tape
Gainbeeldversterker (elektronische versterking bij gering lichtniveau) het zal in beeld een beetje ruis opleveren, ook gebruikt bij audio signaal.
Gain
Galmhet herhaald naijlen van geluid, in lengte bepaald door de eigenschappen van de omgeving; tegenwoordig vaak elektronisch gemaakt.
Galm
Gatebeeldvenster van de filmcamera. Na het opnemen vaan scene zal geroepen worden: Check the gate! (Moet vrij zijn van haartjes en film restjes).
Gate
Gate Checkna een opname controleren van de gate op stofdeeltjes.
Gate Check
GeluidsbronnenGeluidsbronnen
alle verschillende soorten geluid op een locatie of aangesloten op en vanuit een geluidsmixer. Letterlijk daar waar het geluid in de bron ontstaat. Bij montage zijn het de recorders of audiofiles waar geluid vandaan gehaald wordt.
Geluidsspooréén van de sporen (onderling van elkaar gescheiden plaatsen op de video of audiotape) waar registratie van geluid op plaatsvindt en weer gescheiden is te reproduceren.
Geluidsspoor
Geluidstechnicusde technicus die op de vloer of op de set verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het opgenomen geluid.
Geluidstechnicus
General Noisealgemeen geluid: niet- programmatisch geluid aanwezig op de set of locatie, behorend bij de omgeving. Vogeltjes, een trein die voorkomt, verkeer, airco, klok.
General Noise
Generatieiedere keer als beeld- of geluidsmateriaal gekopieerd wordt, betekent dat een extra 'generatie', met het daarbij behorende kwaliteitsverlies. In de digitale techniek is dit niet meer van toepassing.
Generatie
GenieGenie
een hydraulisch werkend lichtstatief dat tot ongeveer 7 meter hoogte kan komen.
GerauschemacherGerauschemacher
foley artist, maakt geluidseffecten.
Gesloten Opnamegeluidsopname met microfoon dichtbij, ruimtelijke akoestiek niet hoorbaar.
Gesloten Opname
Getrokken ShotGetrokken Shot
een camera-instelling die als het personen betreft dicht tegen de handelingsas gedraaid wordt, zodat er een relatie ontstaat tussen de spelers op de voorgrond en die op de achtergrond. Iedere over-shoulder is dus een getrokken shot; een getrokken shot hoeft echter niet per definitie een over-shoulder te zijn. Ook als het voorwerpen betreft, spreken we in dergelijke situaties van een getrokken shot. De ruimte tussen de personen of objecten wordt optich kleiner. Meestal wordt de dieptewerking vergroot.
Glimmereen storende reflectie van een spot in een spiegelend oppervlak. Zie dullingspray.
Glimmer
Goboeen projectieplaatje van metaal die gebruikt wordt om licht tegen te houden en bijvoorbeeld een logo tegen de muur te projecteren.
Gobo
GradingGrading
kleurcorrectie. Verschillend beeldmateriaal in kleur en intensiteit gelijk maken.
Grading
Green Screengroene achtergrond in de studio of op locatie, die naderhand wordt ingevuld met andere beelden. Zie ook Blue screen
Green Screen
GridGrid
een uit stalen roosters samengestelde lichtvloer die het plafond vormt in een studio. Ook geluidstechnici hebben soms microfoons in het grid hangen.
Grid
Grimeverzamelnaam voor make-up, kap- en grimeerwerk voor de acteurs.
Grime
GripGrip
verantwoordelijk voor alles wat voor de crew gebouwd en gemaakt moet worden: bevestiging camera’s, rails voor dolly’s, stellages, opruimen, etc.
Grip
Grondkleurende kleuren rood, groen en blauw, waarmee alle andere kleuren gemaakt kunnen worden, en die de basis van het kleurentelevisiesysteem vormen.
Grondkleuren
Groothoeklenseen lens met een korte brandpuntafstand en dus een grote beeldhoek, die de dieptewerking in een beeld vergroot en daarbij vertekening veroorzaakt. (Wijdhoek lens)
Groothoeklens
GenlockGenlock
GeheugenkaartSD Card of ander digitaalformaat voor opname
Geheugenkaart